Dette site bruger cookies

Vi bruger cookies til bl.a. statistik som en del af vores arbejde for at lave en god hjemmeside. Hvis du ikke siger "nej tak til cookies", antager vi, at du accepterer vores cookiepolitik.

Se vores cookiepolitik.

23.11.18

Flyvende start for nyt byttehus

Byttehuset på Brøndby Genbrugsstation er på kort tid blevet et sandt paradis for genbrugsglade borgere. Siden åbningen i maj 2018 har mere end 14.000 kg gode brugbare ting og sager skiftet ejermand under parolen ’giv hvad du har – tag hvad du kan bruge’.

lau fra Byttehuset

FOTO: Siden åbningen i maj har Lau og hans kolleger talt sammen, at mere end 14.000 kg ting og sager har byttet hænder via byttehuset på Brøndby Genbrugsstation.  

Du kender det sikkert. Den nye blender er et stort ønske, men egentlig er den gamle blender for god til at smide ud. Det er der heldigvis råd for. I det bemandede byttehus på Brøndby Genbrugsstation, kan gode og brugbare ting, som den ene ikke længere bruger, få nyt liv hos en anden.

I Brøndby er genbrug populært som aldrig før. Alle husstande affaldssorterer, så hverdagens ressourcer kan udnyttes bedre og byens byttemarkeder er for længst flyttet til større lokaler. Men genbrugsdrømmene gik endnu videre. Derfor afsatte de lokale politikere penge til et bemandet byttehus på Brøndby Genbrugsstation, som slog dørene op i foråret.

”Byttehuset har fået en fantastisk modtagelse hos borgerne, fordi genbrug og miljørigtig shopping rammer lige ned i den moderne tidsånd. Når vi bytter os til gode ting og sager, så sparer vi nemlig ikke alene penge. Med øget genbrug er vi også med til at spare på klimaregnskabet”, siger Kathleen Kjærulff, der er miljøchef i Brøndby Kommune.

Direkte genbrug hitter
Byttehusets sortiment af gode brugte ting og sager består af alskens nips, elektronik, musik, film, lamper, småmøbler, porcelæn, glas, spil, legetøj og ting til hus, have og hobby.

”Konceptet med byttehuset går i al sin enkelthed går ud på, at borgerne bytter ting og sager med hinanden. Det minder om et loppemarked, men forskellen er, at alt er gratis. Man tager simpelthen gode, brugbare ting med, som man ikke længere selv bruger, og så kan man ellers bare tage de ting med hjem, som andre er kommet med”, fortæller Lau, der er en af to fastansatte deltidsmedarbejdere i byttehuset.

Der er selvfølgelig en regel om, at man kun afleverer ting i byttehuset, som er for gode til at smide ud og altså i rimelig god stand.

”Vi vil godt undgå at fx professionelle marskandisere, render afsted med alle de gode ting. Så derfor har vi reglen om, at man bytter til ting af nogenlunde samme værdi, som det man selv kommer med. Så man kan altså ikke komme og bytte en gammel skruetrækker til både en blender, en stiksav og et porcelænsstel til 12 personer”, siger Lau.

Samarbejde med JAC Vestegnen og Produktionshøjskolen i Brøndby
Byttehusets to faste medarbejdere får en masse god hjælp af borgere fra Job- og Aktivitetscenter Vestegnen med fysiske- og/eller psykiske funktionsnedsættelser, der er i beskyttet beskæftigelse eller del af et aktivitet- og samværs tilbud. Også elever fra Produktionshøjskolen i Brøndby, som ikke har gennemført en ungdomsuddannelse, hjælper til i byttehuset, som en del af undervisningsforløb baseret på praktisk arbejde og produktion.

Byttehuset på Brøndby Genbrugsstation har åbent tirsdag og torsdag kl. 12-16.30 og lørdag kl. 9-16.30. Udenfor åbningstiden, kan man aflevere gode ting og sager i en særlig container.

Skrevet af Brøndby Kommune