Dette site bruger cookies

Vi bruger cookies til bl.a. statistik som en del af vores arbejde for at lave en god hjemmeside. Hvis du ikke siger "nej tak til cookies", antager vi, at du accepterer vores cookiepolitik.

Se vores cookiepolitik.

18.09.17

Åbning for blødere vand i Brøndby

I dag, mandag den 18. september, åbnede Brøndbyvester Vandværk for blødere vand, og Brøndbys 35.000 borgere slipper fremover for det hårde, kalkholdige vand, der giver problemer for både forbrugere og miljøet.

Blødere vand lancering

FOTO:  HOFORs administrerende direktør Lars Therkildsen,  Vagn Kjær-Hansen, formand for Brøndby Kommunes Teknik- og Miljøudvalg og borgmester Kent Max Magelund skåler i det blødere vand ved lanceringen.

Åbningen blev fejret ved et arrangement på vandværket, hvor de indbudte gæster fik mulighed for at smage på det blødere vand og se, hvordan kalken fjernes.
HOFORs administrerende direktør Lars Therkildsen bød velkommen og introducerede dagens første taler, Brøndbys borgmester Kent Max Magelund.

Borgmester Kent Max Magelund sagde blandt andet:

”Jeg tror ikke, at der er én af os, der er til stede i dag, der ikke har oplevet generne ved det hårde vand. Drikkevandet her i hovedstadsområdet er nemlig det hårdeste i Danmark. Det betyder, at vores borgere i højere grad end andre døjer med dryppende vandhaner og kalk, der sætter sig fast på badeværelsesfliser, i elkedler, kaffemaskiner, vandrør og vaskemaskiner, så de bruger mere energi og hurtigere bliver slidt. Vandets hårdhed koster vores familier og virksomheder dyrt i ekstraudgifter og ikke mindst ærgrelser, når der skal bruges tid og kræfter på at fjerne kalken. ”

Efter borgmesteren talte formand for kommunens teknik- og miljøudvalg, Vagn Kjær-Hansen. Han sagde blandt andet følgende:

”Selve det at lave vores hårde vand om til blødere vand er en ganske simpel proces her på vandværket. Kalken bindes til sandkorn og fjernes. En simpel proces ja – men der ligger naturligvis et stort stykke arbejde forud med etablering af blødgøringsanlægget og ikke mindst modernisering af det gamle vandværk.”
Han benyttede også lejligheden til at huske forbrugerne på, at der fremover kan spares på sæben:

”Der er så lige nogle vaner, vi skal huske at justere lidt på for at få det fulde udbytte af det blødere vand. Vi skal fx huske at bruge 1/3 mindre sæbe og huske at indstille opvaskemaskinen til den nye hårdhedsgrad. Og her skal vi alle sammen hjælpes ad med at komme godt fra start.”

Herefter fortalte HOFORs bestyrelsesformand Leo Larsen, at blødgøringen i Brøndby er første vigtige skridt i en langsigtet plan, der skal blødgøre vandet i hele HOFORs forsyningsområde:

”I løbet af de kommende år bygger vi blødgøringsanlæg på alle vores vandværker. Samtidig renoverer vi vandværkerne. Ligesom vi har gjort her i Brøndby, hvor vandværket er moderniseret og parat til effektivt og sikkert at producere vand i mange, mange år ud i fremtiden.”
”Blødgøring er en samfundsmæssig gevinst. Og samtidig en gevinst for den enkelte borger og for miljøet,” fastslog bestyrelsesformanden.

Fakta:

  • I hovedstadsområdet er vandet fra naturens side særlig hårdt – mellem 20 ˚dH og 30 ˚dH.
  • I blødgøringsanlægget bliver mængden af kalk reduceret til 10 ˚dH.
  • Blødere vand ventes at indebære en nettobesparelse på 500 kroner årligt for en familie på fire personer.
  • Brøndby får som den første kommune i HOFORs forsyningsområde blødere vand i hanerne.
  • Frem mod 2024 arbejder HOFOR med at omstille alle vandværkerne, så HOFORs mere end en million forbrugere vil få glæde af blødere vand. Målet er, at alle kommuner i vores forsyningsområde har blødere vand i 2024.

Åbning for blødere vand i Brøndby 
Borgmester Kent Magelund demonstrerer hvordan vandets hårdhedsgrad nu er ændret til 10 hårdhedsgrader mod tidligere 21-23 hårdhedsgrader.

Blødere vand
Formand for Teknik- og Miljøudvalget Vagn Kjær-Hansen fortalte blandt andet at det blødere vand er den enkeltsag, som han har fået flest henvendelser om i sin tid som lokalpolitiker og at borgerne er rigtig positive omkring det blødere vand og glade for at det nu er en realitet.

Blødere vand
Der blev naturligvis serveret blødere vand ved lanceringen.

blødere vand
Og så var der rundvisning på det moderniserede Brøndbyvester Vandværk for de interesserede tilhørere.

Skrevet af Brøndby Kommune