Dette site bruger cookies

Vi bruger cookies til bl.a. statistik som en del af vores arbejde for at lave en god hjemmeside. Hvis du ikke siger "nej tak til cookies", antager vi, at du accepterer vores cookiepolitik.

Se vores cookiepolitik.

27.11.19

Brøndby Rådhus kan fejre 60 års fødselsdag

”Ingen Pragtkaabe, men en jævn, smuk Frakke”. Sådan lød kommunalbestyrelsens ønske til arkitekt Svenn Eske Kristensen, da han blev hyret til at tegne kommunens første rådhus, der nu kan fejre 60 års jubilæum.

Den 30. november 1959 slog Brøndby Kommune for første gang dørene op til et helt nyt rådhus. Inden da lå kommunekontoret på fattiggården og siden hen på en gammel skole.

Et venligt rådhus
Arkitekten, der blev hyret til at tegne det nye rådhus, hed Svenn Eske Kristensen. Han var en af sin tids mest banebrydende arkitekter, hvis store mærkesag var hans omsorg for det enkelte menneske. Det var derfor hans ønske at tegne et venligt rådhus. Grundtanken var, at den enkelte borger skulle føle sig velkommen, uanset om man kom ”for at yde bidrag eller nyde hjælp”.

”Svenn Eske Kristensen tegnede et rådhus, hvor der var udsigt og lys til alle sider. Det lå ham meget på sinde at ingen hverken skulle sidde i eller vente i mørke rum. Og man kan se, hvordan hans tankegang blev understreget gennem de mange små atriumgårde og rådhushaven”, fortæller Lisbeth Hollensen fra Forstadsmuseet.

Smukke repræsentative lokaler
Nok skulle rådhuset være venligt og imødekommende. Men borgerne skulle ikke tage fejl af bygningens funktion som rådhus.
”Svenn Eske Kristensen lagde vægt på, at især de repræsentative lokaler blev indrettet så smukt som muligt og med en kvalitet, der understregede kommunalbestyrelsens placering i samfundet. Og personligt synes jeg da også, at kommunalbestyrelsens mødesal er Brøndbys smukkeste rum”, fortæller Lisbeth Hollensen.

Ingen pragtkåbe men en jævn, smuk frakke
Kommunalbestyrelsen havde også understreget, at de ikke ønskede en “pragtkaabe svøbt om et imponerende og dominerende bygningsanlæg, men en jævn, smuk frakke om en beskeden og velfungerende bygning”.

Resultatet blev et rådhus opført i et plan i gule håndstrøgne sten, som skulle være nem at udbygge, så det kunne følge med kommunens udvikling. Rådhuset er da også blevet udvidet flere gange. Senest i 2002, hvor der blev bygget en overbygning på den nordlige fløj – en løsning, der også var med på de oprindelige tegninger fra midten af 1950’erne.

”Jeg synes, vi har et fantastisk rådhus, som den dag i dag er en lille helstøbt perle. Og selvom det gennem tiderne er blevet udbygget og moderniseret, så er det altid sket med respekt for Svenn Eske Kristensens oprindelige tanker om et beskedent, men flot og funktionelt rådhus. Det synes jeg passer så perfekt til Brøndby”, siger borgmester Kent Magelund.

Borgmesteren var på kulturnatten vært for en særlig fødselsdagsrundvisning sammen med Lisbeth Hollensen fra Forstadsmuseet. Rådhuset var i nattens anledning pyntet med rød løber og flagallé – og så blev der selvfølgelig budt på fødselsdagslagkage.

Skrevet af Brøndby Kommune