Økonomisk gulerod skal give flere valgtilforordnede

Det er blevet sværere at rekruttere tilforordnede nok til valg i Brøndby Kommune. Derfor hæver man nu satserne, så tilforordnede får næsten dobbelt som meget som hidtil for deres indsats.

Til det kommende folketingsvalg skal der bruges godt 80 valgtilforordnede i løbet af hele valgdagen. Dertil er der brug for yderligere 54, der møder ind om aftenen, når der tælles stemmer op.

Men i flere år har det været svært at finde nok borgere, der har lyst til at tage tjansen som valgtilforordnet, altså en, der hjælper med den praktiske gennemførelse af et valg.

Derfor har Brøndby Kommunes kommunalbestyrelse netop besluttet at hæve taksterne, de såkaldte valgdiæter, så det bliver økonomisk mere attraktivt at melde sig som tilforordnet.

”I Brøndby vil vi gøre alt hvad vi kan, for at mange deltager i demokratiets festdag. Nu har vi gjort det så økonomisk attraktivt som muligt for de frivillige, der bruger en hel dag i demokratiets tjeneste. Det er en utrolig meningsfuld indsats. De tilforordnede sikrer, at vi bor i et samfund, hvor alles stemmer tæller lige meget. Vi plejer at have en rigtig hyggelig dag i demokratiets maskinrum,” siger Maja Højgaard, 1. viceborgmester og formand for Social- og Sundhedsudvalget i Brøndby Kommune.

Konkret betyder det, at man i stedet for 1.320 kr. for en dags arbejde som tilforordnet fremover vil tjene 2.200 kr. på opgaven. Det er det maksimale beløb, som kommunen ifølge reglerne må give.

Deltager man kun om aftenen, er man nu garanteret 880 kr., hvor det tidligere kunne beløbe sig til 440 kr.

Det er partierne, der i første omgang udpeger de valgtilforordnede. Men Brøndby Kommune supplerer op med frivillige.

Hvis du gerne vil melde dig som frivillig, så følg med på kommunens hjemmeside og sociale medier, når valget udskrives. Hvis du er medlem af et politisk parti, kan du kontakte din lokalformand og melde dig som valgtilforordnet.

Sidst opdateret den 15. september 2022
Skrevet af Brøndby Kommune