Brøndby markerer 80-året for Befrielsen med sang, fortællinger og historisk byvandring
I år er det 80 år siden, at danskerne i et radioprogram fra BBC fik den glade nyhed, at Danmark var befriet. Budskabet betød afslutningen af den fem år lange tyske besættelse af Danmark. Det markerer Brøndby med alsang, fortællinger og byvandring, der både skal samle borgerne og minde om de ofre, der blev bragt for vores frihed.
Brøndby Ungdoms- og Musikskole er vært, når Brøndby Kommune den 4. maj kl. 19.30-21.00 markerer befrielsen med alsang i Kulturhuset Kilden. Alsang var et vigtigt fællesskabsbånd under besættelsen, der samler mennesker gennem sang. Til arrangementet vil der være både fællessange, fortællinger om sangene, oplæsning af en lokal beretning fra befrielsesnatten og optrædener af musikskolens elever. Vi lytter sammen til budskabet fra London i 1945.
Historisk byvandring og mindehøjtidelighed
Dagen efter, den 5. maj kl. 17.00 – 18.30, afholder kommunen en historisk byvandring i Brøndbyøster med afsæt i de syv mindesten for lokale frihedskæmpere. Museumsinspektør Katrine Huusom guider deltagerne gennem fortællinger om mod, kamp og tab i Brøndby under besættelsen. Ved hver sten lægges en krans, og der holdes et minuts stilhed. Byvandringen starter kl. 17.00 ved Pilegården, Korsdalsvej 136, 2605 Brøndby, varer cirka 1,5 time og slutter ved Brøndbyøster Kirke.
Et vigtigt minde i en urolig tid
Borgmester Maja Højgaard deltager begge dage og holder tale. Hun understreger vigtigheden af at mindes befrielsen – ikke kun som en historisk begivenhed, men som en påmindelse om værdien af frihed og demokrati:
“Det er vigtigt, at vi samles og mindes befrielsen – især i den verden og virkelighed vi står i i dag. Vi ser krig og uro i Europa igen og vi oplever voksende polarisering og angreb på demokratiet flere steder i verden. Det minder os om, at fred og frihed aldrig er en selvfølge. De værdier, der blev kæmpet for under besættelsen, skal vi stadig værne om i dag”, siger Maja Højgaard.
Deltagelse i arrangementet i Kilden kræver gratis billet via oplevbrondby.dk, mens byvandringen er åben for alle uden tilmelding.
4. maj kl. 19.30-21.00: Alsang og fortællinger i Kilden
Brøndby Ungdoms- og Musikskole er vært, når vi markerer befrielsen med alsang i Kulturhuset Kilden.
Alsang var et vigtigt fællesskabsbånd under besættelsen, der samler mennesker gennem sang.
Til arrangementet vil der være både fællessange, fortællinger om sangene, oplæsning af en lokal beretning fra befrielsesnatten og optrædener af musikskolens elever. Vi lytter sammen til budskabet fra London i 1945.
Borgmester Maja Højgaard deltager og holder tale. Tilmelding: Hent en gratis billet på oplevbrondby.dk
5. maj kl. 17.00-18.30: Byvandring, Brøndby under Besættelsen
Vi markerer befrielsen med en byvandring til mindestenene i Brøndbyøster for faldne frihedskæmpere. Museumsinspektør Katrine Huusom fortæller om de faldne og begivenhederne i Brøndby under Besættelsen.
Der lægges en krans ved hver sten, og vi holder et minuts stilhed. Vandringen slutter ved Brøndbyøster Kirke, hvor den sidste krans lægges. Borgmester Maja Højgaard deltager og holder tale.
Mødested: 5. maj kl. 17.00 ved Pilegården, Korsdalsvej 136, 2605 Brøndby.
Turen varer ca. 1½ time og kræver ingen tilmelding.

Kontakt
Forstadsmuseet
Kulturhuset Brønden
Brøndby Strand Centrum 60
2660 Brøndby Strand
Telefon: 36 49 00 30
E-mail: forstadsmuseet@forstadsmuseet.dk
Åbningstider
Kulturhuset Brøndens åbningstider
Ungdoms- og Musikskolen
Horsedammen 42
2605 Brøndby
Tlf. 43 28 29 10
musikskolen@brondby.dk
ungdomsskolen@brondby.dk