Gå til hovedindhold

Samarbejde mellem Brøndby Kommune og idverde styrker naturbaseret pleje af bynaturen

Nytænkende samarbejde mellem Brøndby Kommune og gartnerkoncernen idverde skal inspirere til mere biodiversitet og gøre medarbejderne klogere på naturbaseret drift.

11. jun. 2025

Indhold

    Driftsmedarbejderne får ny viden om plejemetoder – og anlægsgartnerkoncernen idverde får adgang til arealer, hvor de kan afprøve og fremvise resultater og teknikker bag naturbaseret drift. Det er hovedpointerne i det nye, stærke samarbejde, hvor målet for begge parter er at sikre effektiv drift af de grønne arealer – på naturens præmisser. 

    I første omgang er det grønne områder ved Vestvolden, Grønnedammen og Horsedammen, der skal være gode eksempler for, hvordan driften af grønne, kommunale arealer kan indrettes, så medarbejderne får større ejerskab for naturen på stedet og bliver klædt bedre på til at arbejde på nye måder.

    ”Biodiversitet og grøn omstilling står højt på Brøndby Kommunes prioriteringsliste. Selv små ændringer i det daglige kan gøre en stor forskel – og sådan er det også med driften af de grønne områder, hvis medarbejderne har den nødvendige viden og forståelse. Derfor er vi meget glade for det nye samarbejde,” siger Teknik- og Miljødirektør i Brøndby Kommune, Casper Toftholm.

    Viden og vilje til at ændre praksis
    Samarbejdet blev kickstartet med en workshop i begyndelsen af juni for alle grønne driftsmedarbejdere i Brøndby Kommune. Her blev de klogere på naturbaseret drift, da idverdes eksperter delte ud af deres viden.

    Samtidig dannede et lille stykke af Vestvolden ramme om en ganske særlig konkurrence. Udstyret med app’en arter.dk skulle driftsmedarbejderne nemlig lokalisere så mange forskellige arter som muligt, der holder til på Vestvolden. Tanken med artstællekonkurrencen er, at jo bedre man kender området, jo bedre kan man planlægge driften, så biodiversiteten bliver tilgodeset. 

    ”At arbejde med – og at fremme – naturbaseret drift handler om at have både viden og vilje til at ændre praksis, men det handler i høj grad også, om at skabe personligt ejerskab for natur og biodiversitet. Driftsmedarbejderne fra Brøndby Kommune gik virkelig til opgaven med liv og sjæl og interesse for det de lærte og fandt – så det var en sand fornøjelse at undervise dem”, siger Kirstine Kot, rådgiver i naturbaseret drift hos idverde.

     

    Tilmeld dig Brøndby Kommunes nye nyhedsbrev

    Kontakt

    Teknik- og Miljøforvaltningen

    Brøndby Rådhus
    Park Allé 160
    2605 Brøndby

    Telefon: 43 28 24 10

    E-mail: teknik@brondby.dk

    Åbningstider

    Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 13.00
    Torsdag: Kl. 13.00 - 17.30
    Fredag: Kl. 09.00 - 12.00

    Telefontider

    Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 14.30
    Torsdag: Kl. 13.00 - 17.30
    Fredag: Kl. 09.00 - 12.00

    Hvad er naturbaseret drift?

    Naturbaseret drift handler om at efterligne naturens egne løsninger, til at tackle især de to store tvillingekriser - biodiversitetskrisen og klimakrisen. Eksempelvis ved at plante mere grønt og flere træer, som kan afbøde stigende temperaturer og øgede mængder regnvand. Planter opsuger CO2, planternes rødder optager vand, og især træer bl.a. bidrager til at sænke temperaturen via skygge og fordampning

    • Ved naturbaseret drift arbejder man i højere grad med naturens egne rytmer og forsøger at skåne økosystemer mere, fx ved at: 
      • Efterlade flere arealer uklippede eller kun klippe dem på et bestemt tidspunkt af året, så insekter, fugle m.m. forstyrres mindre
      • Lade døde stammer, grene m.m. ligge til naturligt henfald, til gavn for svampe, insekter, fugle m.m.
    • Skabe plads til det der kommer naturligt. Der benyttes mere skånsomme redskaber og maskiner i driften, som i højere grad efterligner naturlige processer, såsom fx græsning med kreaturer
    • Den korrekte driftsmetode skal vurderes individuelt fra areal til areal ift. de naturforhold der gør sig gældende netop der. Derfor kræver det større kendskab til områderne, inden man går i gang med naturbaseret pleje
    Sidst opdateret: 11. juni 2025