Brøndby forbereder sig på ”brown-out”

Brøndby Kommune forbereder sig på en situation, hvor hele eller dele af kommunen er uden strøm. Man har derfor bl.a. nedsat et forsyningsberedskab og har foretaget øvelser med strømafbrydelser på ældrecentre.

Hver dag vurderer Energinet, der hører under Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, om el-produktionen er høj nok til at dække det danske behov den efterfølgende dag.

I den aktuelle energikrise forbereder man sig på et scenarie, hvor det kan blive nødvendigt at slukke for strømmen i op til to timer – et såkaldt ”brown-out”.

Derfor har Brøndby Kommune nedsat et forsyningsberedskab, hvor repræsentanter fra alle relevante dele af kommunen sidder med. Her forbereder man sig på, hvordan kommunen kommer bedst muligt igennem en eventuel strømafbrydelse.

Øvelser med strømafbrydelse

Det er især områder med ældre, udsatte og børn, der kræver særlig opmærksomhed, og som vi skal sikre kommer mest gnidningsløst igennem en strømafbrydelse.

Brøndby Kommune har i de seneste måneder foretaget flere planlagte øvelser med strømafbrydelse på udvalgte steder, bl.a. ældrecentret Nygårds Plads. Her har man testet, hvordan fx alarmer, døre og elevatorer reagerer på strømafbrydelsen og om de uproblematisk starter op igen. Øvelserne er gået som planlagt.

Vigtigt at spare på strømmen

”Hvis vi alle fortsat sparer på strømmen, så bliver det forhåbentligt slet ikke aktuelt, at myndighederne må mørklægge dele af landet i nogle timer. Men vi forbereder os naturligvis, så vi er bedst muligt rustet til situationen, hvis den opstår. I den forbindelse er det vigtigt for borgerne at vide, at vi har et beredskab, der aktiveres ved strømafbrydelse og at de kan forholde sig i ro og holde sig opdateret på kommunens og myndighedernes kanaler,” siger Kent Magelund, borgmester i Brøndby Kommune.

Som forbruger kan man forvente højst at stå uden strøm i maksimalt to timer. Varer strømafbrydelsen længere, bliver man koblet på nettet igen, mens det lokale netselskab afbryder andre forbrugere – en såkaldt rullende brown-out. 

Danmark har endnu ikke været i en situation, hvor det har været en realitet. Men den nuværende forsynings- og energikrise betyder, at kommunen skal være forberedt, hvis det bliver aktuelt. Energistyrelsens vurdering lige nu er, at risikoen for mangel på strøm denne vinter er lille, men billedet kan være et andet næste vinter.

Sidst opdateret den 16. december 2022
Skrevet af Brøndby Kommune