Overvældende interesse for at dømme i retten

Det er mildest talt væltet ind med ansøgninger til Brøndby Kommune om at blive lægdommer ved enten byretten eller landsretten. Kommunen efterlyste 100 borgere, der var interesserede i at hjælpe det danske retssystem og ved fristens udløb havde 405 sendt en ansøgning.

10.000 danskere er med til at dømme i sager, der kan føre til fængselsstraf. ”Hvis du vil være en af dem, så er chancen her nu”. Sådan lød opfordringen fra Brøndby Kommune, da man i efteråret lancerede en kampagne for at få flere borgere til at tilmelde sig kommunens grundliste. 

Det er nemlig helt almindelige borgere, der hjælper den juridiske dommer med at vurdere spørgsmål om skyld og straf.

Brøndby Kommune manglede ca. 100 borgere, og heldigvis var der en meget stor interesse, for at komme på Grundlisten. Faktisk så stor en interesse, at hele 405 borgere søgte om optagelse på Grundlisten.

Efterfølgende har Grundlisteudvalget valgt de personer, der kommer på det, man kalder Grundlisten. Listen skal afspejle, hvordan befolkningen er sammensat. Og det hensyn har betydning for, hvem der bliver udtaget, hvis flere er interesserede.

Vi er meget taknemmelige for den store interesse, der har været for at komme på kommunes grundliste. Det betyder desværre også, at vi har været nødt til at afvise en masse borgere. Da det er vigtigt, at grundlisten afspejler befolkningen i Brøndby, så har vi i vores udvælgelse prioriteret, at der både er mænd og kvinder, unge og ældre og borgere med forskellig etnicitet”, siger Annette Reckendorph, der er formand for Grundlisteudvalget i Brøndby Kommune.

Brøndby Kommune har netop sendt Grundlisten med 120 navne afsted til Østre Landsret

Du kan søge om optagelse næste gang i 2. halvår af 2026.

Kampagnen blev udformet med et enkelt kerneindhold, som blev versioneret til flere forskellige platforme – både print og digital. Der var brug for at nå bredt ud, og der blev i vid udstrækning brugt gængse kampagneelementer som plakat, postkort, annonce i lokalavisen, FB-opslag, hjemmeside og pressemeddelelse.

Kontakt

Staben for Politik, Jura og Kommunikation

Brøndby Rådhus
Park Allé 160
2605 Brøndby

Tlf. 43 28 28 28

staben@brondby.dk

Sidst opdateret den 17. april 2023
Skrevet af Brøndby Kommune