Brøndby går i spidsen med sprogmentorer for sosu-elever

Med midler fra Børne- og Undervisningsministeriet har Brøndby Kommune udviklet og afprøvet et koncept, hvor sprogkonsulenter følger sosu-elever med dansk som andetsprog på deres arbejde. Dermed kan eleverne få målrettet feedback i de sproglige og kulturelle forhold, der kan være en udfordring.

Projektet hedder Sprogværkstedet, og her bliver sosu-elever, der er i praktik på Brøndbys ældrecentre og i hjemmeplejen, og som ikke har dansk som deres modersmål, tilbudt at blive fulgt rundt af en sprogmentor i løbet af deres arbejdsdag. Derefter får eleverne konkret feedback på deres kommunikation med beboerne og kollegerne.

Den nye indsats har vist sig at være en stor succes, og både eleverne og sprogkonsulenterne fra Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter er begejstrede for udbyttet.

Meget brugbar feedback

Srijana Panth er 31 år og kommer fra Nepal. Hun har været seks år i Danmark og bor i Brøndby. Srijana er ved at uddanne sig til social- og sundhedsassistent og har været i praktik på ældrecentret Gildhøjhjemmet i Brøndby. Hun er færdiguddannet om halvandet år og har været rigtig glad for sparringen med en sprogkonsulent.

”Jeg var nervøs i starten – det føles lidt angstprovokerende at blive observeret under morgenplejen hos borgere på ældrecentret. Men det var rigtig positivt, og jeg fik rigtig god og brugbar feedback. Det var helt stille og roligt. Vi talte fx om, hvordan jeg bedst starter en samtale som optakt til morgenpleje og hvilke instrukser, der er gode at kunne give. Og så havde jeg en udfordring med ret lidt kendskab til dansk mad. Så når borgerne spurgte til dagens menu, var jeg udfordret, men det har jeg helt styr på nu”, fortæller Srijana.

Sprog og kulturelle koder

De fleste sosu-elever i Sprogværkstedet følges individuelt af en sprogkonsulent omkring tre gange under udførelse af deres daglige arbejde. Derudover er der fælles klasseundervisning, hvor sosu-eleverne, der er tilknyttet projektet i Brøndby, mødes. I klasserumsundervisningen drøfter de alt fra fagsprog på dansk, kulturelle koder, den hierarkiske struktur på en dansk arbejdsplads, hvordan man agerer som en fagprofessionel i forskellige situationer og hvilket sprog, man kan bruge.

Ny effektiv arbejdsmetode

Camilla Ek har som sprogkonsulent på Vestegnens Sprog- og Kompetencecenter været fluen på væggen mange gange, når Brøndbys sosu-elever har løst deres arbejdsopgaver.

”Det er en helt ny og god måde at arbejde på for mig som sprogkonsulent. Kombinationen med, at jeg følger den enkelte elev under arbejdet og også har fælles undervisning, er virkelig effektfuld. Når jeg er ude med den enkelte, så ser jeg lige præcis elevens særlige udfordringer og kan sætte ind der. Det kan både handle om, hvad man taler om under pleje af en borger og kommunikation med kolleger og chefer. Nogle elever skal lære, at det ikke er en skam at spørge, og at man ikke skal sige ”ja, ja”, hvis man faktisk ikke helt har forstået, hvad der er blevet sagt. Der er således også meget arbejdspladskultur at lære”, fortæller sprogkonsulent Camilla Ek.

Forventningen er, at forløbet i Sprogværkstedet gør sosu-eleverne mere sikre og trygge i deres opgaveløsning. Dermed øges arbejdsglæden og håbet er, at færre falder fra uddannelsen undervejs.

Sprogværkstedet har kørt i Brøndby Kommune siden august 2022 og forventes indtil videre minimum at fortsætte til juni 2023.

Sprogkonsulent
31-årige Srijana Panth fra Nepal har været rigtig glad for at blive fulgt af en sprogmentor på hendes arbejde som social- og sundhedsassistent i Brøndby Kommune. Det har styrket hendes kommunikation med borgerne.

Kontakt

Social- og Sundhedsforvaltningen

Brøndby Rådhus
Park Allé 160
2605 Brøndby

Tlf. 43 28 28 28

Fax 43 43 65 43

social@brondby.dk

Sidst opdateret den 09. maj 2023
Skrevet af Brøndby Kommune