Historisk tidslomme i Brøndby: Middelalderlandsbyen fylder 25 år

Et af Brøndbys mest kendte vartegn, Middelalderlandsbyen, har i år 25 års jubilæum. Stedet er fortsat et attraktivt skoleudflugtsmål, men har også udviklet sig over tid med bl.a. shelterpladser.

Lyden af legende børn og frøer der kvækker ved gadekæret. Duft af nyslået hø og smedehammeren, der klinger mod ambolten i smedjen.

Mange forbinder nok Middelalderlandsbyen i Brøndby med skoleudflugter, familiesammenkomster og hyggelige ture i det fri. Og stedet har da også bevaret sit oprindelige opdrag, for idéen til Middelalderlandsbyen i Brøndby opstod nemlig, fordi kommunen ville have et sted, hvor man kunne gå ind i Middelalderen.

I stedet for eksempelvis at se en film om Middelalderen, kan besøgende i Middelalderslandsbyen fx selv træde ind i en tro kopi af en kirke fra Middelalderen og gå på de snoede grusstier mellem de gamle huse.

Historieformidling med praktisk udgangspunkt

Middelalderlandsbyen tilbyder både besøg for skoler og institutioner i Brøndby Kommune, og gennem årene har tusindvis af børn og unge fra Brøndby været forbi, men alle er velkomne til at komme forbi.

”Det er et lille intimt sted, hvor man fx kommer tæt på husene og kirken. Børnene kan også få en dragt på”, fortæller Niels Jelsbak, som er formidler i Middelalderslandsbyen og ansvarlig for de mange skolebesøg.

Niels Jelsbak er næsten synonym med Middelalderslandsbyen for mange. Han er uddannet lærer, men har været i Middelalderslandsbyen siden 2009. Han er glad for muligheden for at være udenfor, når han er på arbejde, men også for at arbejde med mennesker:

”Vi er særligt stolte af vores skoletjeneste. Børnene lærer fx at snitte, støbe tin og lave keramikkopper. Det er historieformidling med et praktisk udgangspunkt”, siger Niels Jelsbak.

Mere end et udflugtssted

Middelalderlandsbyen drives af Brøndby Kommune og en række frivillige som Middelalderlandsbyens Venner og Middelalderforeningen. Derudover samarbejder Middelalderslandsbyen med Erhvervsskolen af 2011, hvor elever hjælper med den daglige drift, forklarer Niels Jelsbak.

”Eleverne lærer at tage ansvar og spørge”, siger han.

Eleverne hjælper bl.a. med at slå græsset rundt om de stråtækte huse, istandsætte bygningerne og fodre dyrene.

Men eleverne får andet med sig end viden om Middelalderen, dyr og istandsættelse, forklarer Niels Jelsbak:

”De kommer et skridt tættere på uddannelse og arbejde. Vi flytter mennesker”, siger han.

Middelalderslandsbyen i 2023

Udover at være et velbesøgt udflugtsmål for skoleklasser i hverdagene og familieture i weekender, så har Middelalderlandsbyen også udviklet sig i løbet af dets 25 år i Brøndby. Bag gadekæret findes i dag fem shelters med græs på taget, som man gratis kan overnatte i.

Derudover har Middelalderslandsbyen også en fast tradition for at invitere til Sankt Hans med bl.a. kædedans, middelaldersuppe og foredrag om Middelalderen. Ved dette års Sankt Hans blev der plantet et træ for at markere Middelalderslandsbyens 25 år.

Kontakt

Middelalderlandsbyen

Nybovej 11
2605 Brøndby

midlevent@brondby.dk

Skoletjeneste

Kontakt: Niels Jelsbak

Tlf. 4017 8707
nijel@brondby.dk

Sidst opdateret den 07. juli 2023
Skrevet af Brøndby Kommune