Ni borgmestre i kamp mod vejstøj ved motorveje

Brøndbys borgmester Kent Max Magelund stiller sammen med otte borgmestre borgerforslag om, at staten senest i 2040 skal sikre borgerne langs statens motorveje mod sundhedsskadelig trafikstøj.

Der skal ikke være nogen boliger langs statens veje, som skal udsættes for støj over de støjgrænser, der er fastsat af Miljøministeriet.

Sådan lyder det i et nyt borgerforslag, som er oprettet af Brøndbys borgmester Kent Max Magelund og otte andre borgmestre. For når mennesker lever og opholder sig i områder med trafikstøj, er der en betydelig risiko for alvorlig sygdom og tidligere død. Derfor mener de ni borgmestre, at Miljøministeriet skal sikre vedtagelse af støjgrænser fra motorveje ud fra et forsigtighedshensyn i forhold til at beskytte områder med boliger imod sundhedsskadelig trafikstøj.

Miljøministeriet skal føre tilsyn med at støjgrænserne overholdes, mens Transportministeriet skal sikre, at boligområder beskyttes mod sundhedsskadelig trafikstøj over støjgrænsen fra både nye og eksisterende statsveje.

Senest i år 2040 skal der være gennemført støjbekæmpelse, så ingen boliger langs statens veje udsættes for støj over de af miljøministeriet til enhver tid fastsatte støjgrænser. I mellemtiden må hastigheden nær boligområder nedsættes, så risikoen for at blive syg af den sundhedsskadelige støj mindskes.

Motorvejsstøj er et nationalt problem

Bag forslaget står borgmestrene fra henholdsvis Brøndby, Albertslund, Gentofte, Gladsaxe, Hvidovre, Ishøj, Nyborg, Solrød og Vallensbæk samt to byrådsmedlemmer fra Gladsaxe Byråd. Forslagsstillerne er bredt politisk repræsenteret ved Socialdemokratiet, Venstre, Socialistisk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance.

Forslagsstillerne mener, at det er på tide at politikerne i Folketinget er deres ansvar bevidst og sikrer borgernes sundhed og livskvalitet. For støjen er ødelæggende både for helbred og for livskvalitet for de borgere der bor i disse områder.

Borgerforslaget

Se og støt borgerforslaget på:

https://www.borgerforslag.dk/se-og-stoet-forslag/?Id=FT-15959

Bag borgerforslaget står følgende:

Kent Max Magelund, borgmester i Brøndby, Socialdemokratiet

Trine Græse, borgmester i Gladsaxe, Socialdemokratiet

Merete Amdisen, borgmester i Ishøj, Socialdemokratiet

Kenneth Muhs, borgmester i Nyborg, Venstre

Henrik Rasmussen, borgmester i Vallensbæk, Konservative

Emil Blücher, borgmester i Solrød, Liberal Alliance

Steen Christiansen, borgmester i Albertslund, Socialdemokratiet

Michael Fenger, borgmester i Gentofte, Konservative

Anders Wolf Andresen, borgmester i Hvidovre, Socialistisk Folkeparti

Astrid Søborg, byrådsmedlem i Gladsaxe, Venstre

Dorthe Wichmand Müller, byrådsmedlem i Gladsaxe, Socialistisk Folkeparti

Kontakt

Kommunikationsteam

Brøndby Rådhus
Park Allé 160
2605 Brøndby

Tlf. 43 28 28 28

kommunikation@brondby.dk

Sidst opdateret den 24. oktober 2023
Skrevet af Brøndby Kommune