Forslag til temalokalplan 504

Kommunalbestyrelsen har på sit møde den 14. juni 2023 vedtaget at sende forslag til ”temalokalplan 504 for hegning, belægning og beplantning” i offentlig høring. Du kan læse mere om temalokalplanen og høringen her på siden.

Periode: 30. juni 2023 - 15. september 2023

Status: Afsluttet

Type: Høringer

Resume

Temalokalplanen vil gælde for alle parcelhus-, og rækkehusområder samt kolonihaver i kommunen.

Formålet med lokalplanen er at ændre en udvikling, der går mod stadig flere visuelt lukkede og afvisende parcelhusejendomme og samtidigt styrke karakteren af kommunens parcelhus-, rækkehus- og kolonihaveområder, så de fremtræder med indbydende gaderum, mere grønt og bedre klimatilpasning med dertil hørende øget biodiversitet.

Her kan du se forslag til lokalplan 504 og afgive dit høringssvar

Via nedenstående link kan du se forslag til lokalplanen og afgive dit hørringssvar. Klik på den orange boks øverst på siden via "indsend kommentar":

 

Miljøscreeningen kan findes i lokalplanforslaget under ”Redegørelse”

Temalokalplan 504

Baggrund

Samlet set udgør parcelhus-, rækkehus-, kolonihaveområderne en stor del af Brøndby Kommune. Siden de første større udbygninger i 1950'erne er områderne blevet udviklet med forskellige og attraktive forstadsbebyggelser i grønne omgivelser. Den traditionelle indretning med hække, buske, blomsterbede og åbne forhaver ud mod vejen er i de forskellige kvarterer med til at danne indbydende og levende gaderum, og derudover er friarealer og haver vigtige for den lokale biodiversitet og klimatilpasning. 

Igennem de sidste 15-20 år er der mange steder sket en gradvis ændring af den traditionelle indretning med grønne haver og åbne gaderum. De seneste år har tendensen f.eks. været at levende hegn og buske stadig oftere udskiftes med forskellige former for fast, lukket hegning, at større træer fældes og at forhavernes grønne arealer omdannes med hårde belægninger og forskellige småbygninger. Udviklingen indebærer, at boligområderne får en stadig mindre grøn karakter, at gaderummene virker mere lukkede og kan opleves mindre trygge at færdes i, at den lokale biodiversitet forringes og, at en større del af regnvandet havner i kloakken i stedet for at blive udnyttet rekreativt.

I flere af kommunens gældende lokalplaner findes der bestemmelser, der i et vist omfang regulerer emner som hegning og udearealer. I de områder, hvor der ikke er bestemmelser, kan den enkelte grundejer vælge at opføre, hvad man ønsker, som f.eks. et massivt plankeværk ud mod offentligt areal, uden at kommunen kan forhindre det. Hele grunde kan som udgangspunkt også befæstes med en fast og hård overflade.

Så det er ikke nyt at kommunen regulerer, det gælder f.eks. også i forhold til hvordan og hvor meget man må bygge.

Betonmur kan f.eks. nu frit opføres de steder hvor der ikke er en regulerende lokalplan.
Betonmur kan f.eks. nu frit opføres de steder hvor der ikke er en regulerende lokalplan.

Den nye temalokalplan skal også medvirke til, at forvaltningen kan administrere efter et mere ensartet og tydeligt plangrundlag, som gælder for alle parcel- og rækkehusområder i kommunen. Herudover har Kommunalbestyrelsen vedtaget en Klimaplan, der inkluderer indsatser for øget biodiversitet og klimatilpasning som f.eks. lokal og rekreativ håndtering af regnvand.

Lokalplanens indhold

Lokalplanen er opdelt i fire fokusområder: Hegning, belægning, overkørsler og træer/beplantning

  • Hegning 
    Lokalplanen regulerer, at der mod veje og stier kun kan etableres levende hegn eller let og begrønnet espalier. Bag ved levende hegn kan der opføres faste hegn i en maks. højde på 1,8 meter. Formålet er at understøtte et grønt, indbydende og mere frodigt gadebillede.
  • Belægninger
    Der er fastsat bestemmelser om, hvor stor en del af den enkelte grund, der må bestå af hård belægning, såsom lukkede fliser og asfalt. Dette gælder også for forhaver ud mod vej. Formålet er at sikre mest mulig nedsivning og forsinkelse af regnvand med henblik på klimatilpasning. Yderligere giver disse bestemmelser mulighed for mere beplantning og biodiversitet samt inviterende gaderum og lokalmiljøer.
  • Overkørsler
    Lokalplanen indeholder bestemmelser om, at overkørsler må være op til 5 meter brede, svarende til kommunens standard. Bestemmelsen er begrundet med, udover at være med til at sikre et grønt vejbillede, en række trafiktekniske faktorer såsom sikkerhed, anlægsteknik og parkering.
  • Træer
    I lokalplanen er der bestemmelser om, at større træer ikke må fældes uden en forudgående tilladelse fra kommunen. Hensigten med bestemmelserne er at sikre, at Brøndby Kommune, i overensstemmelse med Brøndby 2030 og Klimaplanen, fremstår som en grøn kommune med flere store karakteristiske træer og en sund og mangfoldig træbestand. Træer er også med til at reducere temperaturen lokalt ved hedebølger, da de giver skygge.

Høring

Høringsperioden løber frem til den fredag d. 15 september 2023. Hvis du har kommentarer, indsigelser eller ændringsforslag, kan du komme med dem på ’Indsend kommentar' på de enkelte sider i den digitale lokalplan eller mail til tmf-byplan@brondby.dk.

Skriv også gerne hvis der er positive tilkendegivelser i forhold til lokalplanen.

Idéer, forslag og bemærkninger vil blive offentliggjort i forbindelse med den politiske behandling af sagen. I den forbindelse vil personoplysninger blive sløret, dog undtaget navn og adresser. Du kan læse mere om, hvordan vi behandler dine oplysninger i Brøndby Kommunes privatlivs- og databeskyttelsespolitik.

Borgermøde

Der afholdes borgermøde om lokalplanen d. 14 august kl. 18.30 i Brønden, Brøndby Strand. Mødet vil også blive streamet på kommunens Facebookside: https://fb.me/e/1zSyDeXr2

Tilmelding er ikke nødvendig, men hvis du/I ved at I kommer så send gerne en mail til
tmf-byplan@brondby.dk, så vi er sikre på der er kaffe og kage nok.

Midlertidige retsvirkninger

Når et forslag til lokalplan er offentliggjort og indtil lokalplanen er endeligt vedtaget, må ejendomme, der er omfattet af planforslaget, ikke bebygges eller i øvrigt udnyttes på en måde, der skaber risiko for en foregribelse af den endelige plans indhold.

Det betyder f.eks. at man ikke må begynde at opføre plankeværk, belægge sin grund eller fælde træer ud over hvad der står i denne lokalplan.

Miljøvurdering

I forbindelse med lokalplanen er der udarbejdet en miljøscreening, jf. miljøvurderingslovens § 8, stk. 2. Kommunalbestyrelsen har truffet afgørelse om, at planen ikke er omfattet af kravet om miljøvurdering, jf. miljøvurderingslovens § 10, idet de anvendelses- og bebyggelsesmuligheder, som planerne åbner mulighed for, ikke vil medføre væsentlige miljøpåvirkninger. Begrundelsen fremgår af den offentliggjorte miljøscreening.

Klagevejledning

Du har mulighed for at klage over kommunalbestyrelsens beslutning om ikke at udarbejde miljøvurdering, jf. miljøvurderingslovens § 16. Du har mulighed for at klage i indtil 4 uger fra afgørelsens offentliggørelse. Din klage skal indgives skriftligt til Planklagenævnet. Du klager via Klageportalen, som du finder på Planklagenævnets hjemmeside: https://naevneneshus.dk/start-din-klage/planklagenaevnet/

Når du klager, opkræver Planklagenævnet et gebyr for behandling af klagen. Vejledning om gebyrbetalingen findes ligeledes på Planklagenævnets hjemmeside, hvor du også kan læse reglerne for, i hvilke situationer gebyret tilbagebetales. Du kan ligeledes finde yderligere oplysninger om klageportalen og sagsbehandlingen i øvrigt på Planklagenævnets hjemmeside.

Kontakt

Planafdelingen

Teknik- og Miljøforvaltningen

Brøndby Rådhus
Park Allé 160
2605 Brøndby

Tlf. 43 28 24 48

tmf-byplan@brondby.dk

Åbningstider

Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 13.00
Torsdag: Kl. 13.00 - 17.30
Fredag: Kl. 09.00 - 12.00

Telefontider

Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 14.30
Torsdag: Kl. 13.00 - 17.30
Fredag: Kl. 09.00 - 12.00

Sidst opdateret den 16. november 2023
Skrevet af Brøndby Kommune