Ny indsats i Brøndby virker: Borgere med psykiske lidelser kommer i job og uddannelse

Brøndby Kommune har afprøvet en særlig metode for at hjælpe flere borgere med psykisk sygdom i arbejde og uddannelse. Indsatsen har allerede efter et år givet gode resultater.

Det kan være udfordrende at være i job eller tage en uddannelse, hvis man har en psykisk lidelse. Og for at hjælpe flere borgere med psykiske lidelser ind på jobmarkedet eller i gang med en uddannelse, arbejder Brøndby Kommune sammen med Psykiatrisk Center Glostrup om metoden Individuelt Planlagt Job med Støtte (IPS).

Samarbejdet om metoden har indtil videre betydet, at 13 ud af 41 deltagere er kommet i arbejde eller har fået lønnede timer, og seks af dem er begyndt på en uddannelse.

IPS er en evidensbaseret metode, som har vist positiv effekt på personer med psykiske lidelser. Tre medarbejdere fra Jobcenter Brøndby blev uddannet som IPS-konsulenter i efteråret 2022, og de har siden arbejdet for at få unge og voksne, der er i behandling i psykiatrien, i uddannelse og job.

Støtte uden udløbsdato

Noget af det, der adskiller IPS fra andre tiltag, er, at der ikke er en udløbsdato på støtten. Det vil sige, at man som deltager kan holde kontakt med sin IPS-konsulent, så længe man ønsker det.

”Jeg har været uheldig i arbejdsmæssig sammenhæng og er knækket flere gange. IPS har været anderledes”, fortæller en tidligere deltager.

”Jeg har følt mig tryg og har ikke været bange for at blive sluppet. Jeg kunne bare ringe, når jeg havde brug for det.”

I IPS-indsatsen handler det ikke om at være færdig med sin behandling, inden man kommer i job eller uddannelse. Behandling og jobsøgning foregår sideløbende.

”Min IPS-konsulent og jeg har siddet sammen og kigget på jobannoncer og skrevet ansøgninger. Det har været fedt med den støtte og sparring. Det fik mig til at tro på, at jeg godt kunne,” fortæller den tidligere deltager.

Gå med drømmen

Idéen med IPS er at finde den rette arbejdsplads, som passer til personens behov og præferencer. Og at håndtere de problemer, som opstår, undervejs.

”I kommunens strategi Brøndby 2030 og i IPS-indsatsen er det en grundtanke, at der er plads til alle – uanset udfordringer – på arbejdsmarkedet”, siger formand for Beskæftigelsesudvalget i Brøndby Kommune, Hajg Zanazanian.

”Samtidig tager IPS udgangspunkt i personens egne ønsker om job eller uddannelse. Det flugter med vores grundholdning i Beskæftigelsesudvalget om, at Jobcenter Brøndby skal være borgernes Jobcenter”, fortæller han og forklarer:

”Det handler om at gå med drømmen og at tro på borgeren, at borgeren kan lykkes med at komme i job eller uddannelse på trods af sine udfordringer.”

Beskæftigelsesudvalget i Brøndby Kommune har besluttet at afprøve IPS-metoden i to år.

Kontakt

Jobcenter Brøndby

Brøndby Rådhus
Park Allé 160
2605 Brøndby

Tlf. 43 28 26 66

jobcenter@brondby.dk

Åbningstider

Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 13.00
Torsdag: Kl. 13.00 - 17.30
Fredag: Kl. 09.00 - 12.00

Telefontider

Mandag - onsdag: Kl. 09.00 - 14.30
Torsdag: Kl. 09.00 - 17.30
Fredag: Kl. 09.00 - 12.00

Sidst opdateret den 22. november 2023
Skrevet af Brøndby Kommune