Hvis mistanke rettes mod én, begge forældre eller andre i familiens netværk
Forældrene må ikke orienteres, før der er taget stilling til politianmeldelse. Anmeldes sagen, er det politiet, der afgør, hvornår der må rettes henvendelse til forældrene. Anmeldelse til politiet kan kun ske af Børne- og familieafdelingen.
Hvis mistanke rettes mod andre udenfor familiens netværk
Det overvejes, i hvilket omfang forældrene skal inddrages, hvordan og hvornår. Samtale med forældre, barn eller den unge planlægges af rådgiver. Evt. anmeldelse til politiet drøftes med forældrene og kan besluttes af Børne- og familieafdelingen. Mens den politimæssige efterforskning står på, er det vigtigt, at der ikke tales med forældrene/netværket om overgrebene, hvis de er mistænkt for at være involveret, men at der alene fokuseres på den sociale indsats.
Hvordan taler du med barnet?
Det kan være svært at fortælle om et overgreb til andre. Også selvom barnet eller den unge ikke har gjort noget forkert. Hvis barnet eller den unge fortæller om et overgreb til sin lærer eller en anden voksen, de er trygge ved, skal den voksne sørge for, at barnet eller den unge får hjælp. Som fagperson er det vigtigt, at du lytter til barnets historie, stiller åbne spørgsmål og ikke begynder at forhøre barnet. Spørg f.eks. ind til omstændighederne omkring overgrebet med ”hv- spørgsmål”. Du skal vise, at du tager barnet alvorligt og fortælle, at du bliver nødt til at gå videre med det.
VED MISTANKE OM VOLDELIGT ELLER SEKSUELT OVERGREB BEGÅET AF EN MEDARBEJDER
Mistanke om overgreb begået af en kollega eller medarbejder, er en alvorlig og svær situation, som skal håndteres efter følgende procedure: 1. Nedskriv hvilke hændelser, tegn eller signaler der er baggrund for mistanken. 2. Kontakt nærmeste leder for at orientere om mistanken. 3. Lederen kontakter sin fagchef for at orientere om og for drøftelse af mistanken. 4. Direktør og fagchef for Børn og Familie involveres. 5. Forvaltningsledelsen tager kontakt til politiet for at høre, om der er grundlag for politianmeldelse. Forvaltningsledelsen foretager politianmeldelse. Medarbejder fritages for tjeneste, mens politi- undersøgelsen finder sted. 6. Forvaltningsledelsen/kommunikationsafdelingen forestår kontakten til/fra medier. De involverede børn, hvor der kan være mistanke eller bekymring om overgreb, skal håndteres efter de angivne retningslinjer ift. underretnings- pligten. I forhold til forældrene indkaldes og informeres de undervejs i hele forløbet.
HVIS BØRN BEGÅR OVERGREB MOD BØRN
Børn kan også begå overgreb og udsætte et andet barn for en grænseoverskridende adfærd, enten i form af et egentligt voldeligt eller seksuelt overgreb eller en påfaldende aggressiv eller seksualiserende adfærd. Overgreb begået af børn under 15 år, er ikke strafbare, fordi barnet er under den kriminelle lavalder, men man bør være opmærksom på, at det kan have alvorlige konsekvenser for det barn, der udsættes for overgrebene. Ved begrundet mistanke eller viden om, at et barn begår voldelige overgreb af fysisk eller seksuel karakter eller udøver seksualiserende adfærd over for andre børn, skal der sendes en underretning til Børne- og Familieafdelingen på born@brondby.dk Dette skal ske for såvel det barn, der har udøvet handlingen, som det barn, der har været udsat herfor. Det er vigtigt at være opmærksom på, at børn og unge udforsker deres seksualitet og at ikke al seksuel adfærd blandt børn og unge bør skabe anledning til bekymring. Hvis der opstår tvivl, kan Børne- og Familieafdelingen kontaktes for råd og vejledning. Når Børne- og Familieafdelingen modtager en underretning hvor et barn har udsat et andet barn for overgreb, foretages en risikovurderingen inden for 24 timer. Der tages kontakt til Børnehus Hovedstaden og evt. Center for seksuelle overgreb i forhold til råd og vejledning. Er barnet over den kriminelle lavalder anmeldes sagen til politiet. Børne- og Familieafdelingen kontakter efterfølgende familien og barnet for at undersøge forholdene nærmere.
Underretters rolle i tiden efter sendt underretning.
Når der er sendt en underretning til Børne- og Familieafdelingen oplever underretter ofte, at tiden efter kan være svær. Det skal sikres, at underretter er rustet til at håndtere evt. særlige behov hos barnet, forældre og øvrige involverede i tiden efter. Det er vigtigt, at der ikke tales om mistanken med nogen, som ikke er involveret i sagen. Børne- og Familieafdelingen kan efter underretningen have brug for, at underretter fx deltager ved afhøringen i Børnehuset, udarbejder en udtalelse på barnet og deltager i samtaler med barnet. Det er vigtigt, at underretter er opmærksom på barnet, men at der fastholdes en så normal hverdag som muligt for barnet.
OPMÆRKSOMHEDSPUNKTER:
Hvis mistanken rettes mod én, begge forældre eller andre i familiens netværk: Forældrene må ikke orienteres, før der er taget stilling til politianmeldelse. Anmeldes sagen, er det politiet, der afgør, hvornår der må rettes henvendelse til forældrene. Anmeldelse til politiet kan kun ske af Børne- og familieafdelingen. Hvis mistanke mod andre uden for familiens netværk: Det overvejes, i hvilket omfang forældrene skal inddrages, hvordan og hvornår. Samtale med forældre, barn eller den unge planlægges af rådgiver. Evt. anmeldelse til politiet drøftes med forældrene og kan besluttes af Børne- og familieafdelingen. Ved mistanke om voldeligt eller seksuelt overgreb begået af en medarbejder: Mistanke om overgreb begået af en kollega eller medarbejder, er en alvorlig og svær situation, som skal håndteres efter følgende procedure: 1. Nedskriv hvilke hændelser, tegn eller signaler der er baggrund for mistanken. 2. Kontakt nærmeste leder for at orientere om mistanken. 3. Lederen kontakter sin fagchef for at orientere om og for drøftelse af mistanken. 4. Direktør og fagchef for Børn og Familie involveres. 5. Forvaltningsledelsen tager kontakt til politiet for at høre, om der er grundlag for politianmeldelse. Forvaltningsledelsen foretager politianmeldelse. Medarbejder fritages for tjeneste, mens politiundersøgelsen finder sted. 6. Forvaltningsledelsen/kommunikationsafdelingen forestår kontakten til/fra medier. De involverede børn, hvor der kan være mistanke eller bekymring om overgreb, skal håndteres efter de angivne retningslinjer ift. underretningspligten. I forhold til forældrene indkaldes og informeres de undervejs i hele forløbet.