Lettilgængeligt behandlingstilbud i PPR
Brøndby kommune tilbyder et lettilgængeligt behandlingstilbud til børn og unge der oplever symptomer på, eller som er i psykisk mistrivsel, jf. sundhedslovens § 126 a.
Behandlingstilbuddet henvender sig til børn og unge mellem 5-17 år, som oplever at være i psykisk mistrivsel, og som ikke i forvejen er tilknyttet psykiatrien. Forældrene forventes at deltage i et omfang afhængigt af barnets/den unges alder og problematik.
Tegn på mistrivsel kan fx være, hvis barnet/den unge:
- Ofte føler sig nedtrykt, umotiveret eller ked af det
- Går med store bekymringer og tanker, der gør hverdagen svær
- Viser adfærdsmæssige problemer med mange raserianfald, tit kommer op at skændes eller slås med andre eller udviser impulsivitet.
Der er mange former for psykisk mistrivsel, og det kan være svært at vide, om der er brug for at søge professionel hjælp. Forbigående mistrivsel kan være en almindelig og naturlig del af at være barn og ung. Men mistrivslen kan komme til at fylde for meget i hverdagen, så deltagelse i almindelige hverdagsaktiviteter blive udfordrende.
Kontakt PPR
Som forældre er I meget velkommen til at kontakte PPR for at høre mere om tilbuddet.
Hvis du er en ung, der er fyldt 15 år kan du også selv ringe til os.
PPR kan kontaktes telefonisk på tlf. 43 28 28 30 mandag-torsdag mellem kl. 09.00-14.00 og fredag mellem kl. 09.00-13.00.
Hvad er lettere behandling i PPR?
Lettilgængeligt behandlingstilbud i PPR bygger på dokumenteret og manualbaseret behandling, og består hovedsageligt af samtaleterapi tilpasset den enkeltes behov, men kan også foregå som forældretræning. Brøndby Kommune tilbyder forløbet Mind My Mind.
Vores tilbud indeholder:
- Individuel psykologbehandling for børn og unge mellem 6-16 år, der går i 0.-10. klasse.
- Aktiv inddragelse af både forældre og skole for at sikre en helhedsorienteret indsats.
- Hjemmearbejde og øvelser mellem sessionerne, hvilket kræver motivation og engagement fra både barnet og forældrene.
Forløbet består af op til 13 sessioner á én time hver samt én til to opfølgende sessioner. Der er typisk en uge imellem hver session, og det er vigtigt med regelmæssig deltagelse uden længere pauser som fx ved ferier.
Forældres rolle: Forældre spiller en central rolle i forløbet, og skal kunne være til stede under nogle af sessionerne. Deres engagement er også afgørende for hjemmearbejdet, især når det handler om angst, tristhed og depression. Ved adfærdsproblemer fokuseres behandlingen primært på forældrene.
Samarbejde med skolen: Skolen inddrages i forløbet efter behov og relevans.
Feedback/evaluering: Forældrene vil løbende få tilsendt materiale og spørgeskemaer via mail, som en del af behandlings-/træningsforløbet.
Praktiske detaljer: Sessionerne afholdes inden for normal arbejdstid.
Hvis du og dit barn/unge ønsker at deltage i et lettere behandlingsforløb, skal I udfylde vores henvendelsesformular eller kontakte os telefonisk på tlf. 43 28 28 30.
Efter at I har udfyldt henvendelsesformularen, vil vi kontakte jer for en første vurdering af, om vores tilbud passer til jer. Hvis vurderingen peger på, at vores tilbud kan være relevant, vil I blive inviteret til en nærmere samtale. Her vil vi tale mere detaljeret om jeres udfordringer for at afklare, om vores tilbud passer til jer.
Hvis vi sammen konkluderer, at et behandlingstilbud hos PPR er passende, vil vi gå videre med at igangsætte dette. Hvis vi vurderer, at vores tilbud ikke er det rette for jer, vil vi guide jer videre til den rette hjælp.
Læs mere om tilbuddet Mind My Mind:
https://psykiatrifonden.dk/goer-vi/projekter-kampagner/mind-my-mind
Teksten fra infopjecen til forældre er gengivet nedenfor:
Mind My Mind i Brøndby Kommune
Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) i Brøndby Kommune tilbyder Mind My Mind, der er et tilbud om tidlig hjælp til børn og unge med tegn på følelses- og adfærdsmæssige vanskeligheder.
Hvad er Mind My Mind?
Mind My Mind er et tilbud om individuel psykologbehandling til børn
og unge, der viser tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskelig- heder. Barnet/den unge vil træne metoder til at mestre angst, depressive symptomer og/eller adfærdsvanskeligheder. Forældre til et barn eller en ung med adfærdsvanskeligheder vil træne metoder til at mindske konflik- ter og øge det positive samvær med barnet eller den unge.
Mind My Mind er baseret på kendte psykologiske, kognitive og adfærds- terapeutiske metoder. Mind My Mind adskiller sig fra andre tilbud ved, at de mest kendte metoder er samlet i ét træningsprogram, der gør det muligt at tilpasse forløbet til det enkelte barn eller en ung, uanset om barnet/den unge viser tegn på angst, depressive symptomer, adfærds- vanskeligheder eller en kombination af disse vanskeligheder.
Hvem kan deltage i Mind my Mind?
Er dit barn mellem 6 og 16 år og går i 0. til 9. klasse? Og er du bekymret for, om dit barn trives dårligt på grund af tegn på angst, depression og/ eller adfærdsvanskeligheder?
Så kan et tilbud om Mind My Mind være relevant for dig og dit barn. Forløbet har ikke til formål at give dit barn en diagnose
Viser mit barn tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder?
Angst, bekymring, tristhed, irritabilitet, vrede eller trodsighed er en normal del af livet og helt naturligt for børn og unge i bestemte udvikling- sperioder. Men nogle børn og unge oplever så store og vedvarende vanske- ligheder med disse reaktioner, at det er plagsomt og griber forstyrrende ind i deres dagligdag. Det kan betyde, at der er ting, barnet eller den unge ikke kan gøre, selvom barnet/den unge egentlig gerne vil og burde kunne i forhold til sin alder. Hæmmet livsudfoldelse og udvikling er
de allervigtigste tegn på, at dit barn eller ung har brug for hjælp til at overvinde angsten, tristheden eller vredesudbrud.
Børn er forskellige, og deres vanskeligheder kan vise sig på mange forskellige måder
Her er nogle eksempler på angst og depressive symptomer. Det typiske er, at barnet har ændret sig i forhold til det normale for alderen på en eller flere måder:
- Er konstant bekymret og stiller mange spørgsmål for at blive beroliget
- Vil ikke være alene hjemme bare et øjeblik eller sove alene i sin egen seng
- Er specielt bange for – eller undgår – sociale situationer, hvor han/hun skal være sammen med mange mennesker, møde nye mennesker eller gøre noget, mens andre ser på
- Har alvorlige anfald af panik, der kommer ”som lyn fra en klar himmel” og tilsyneladende uden nogen særlig årsag
- Viser overdreven frygt for bestemte situationer eller ting såsom mørke, hunde, blod, tandlæge- og lægebesøg, menneskemængder eller at være væk hjemmefra
- Har stigende skolefravær
- Klager over hovedpine, mavepine eller kvalme, er bange for at kaste op, bliver svimmel, tør i munden, får hjertebanken, kvælningsfornemmelse eller kan ikke få vejret
- Er meget trist, ulykkelig, ked af det eller græder meget
- Bliver sur og irritabel over små ting og er svær at opmuntre
- Virker træt og keder sig hele tiden
- Mangler lyst eller interesse i ting, som plejer at være spændende
- Spiser meget mere eller meget mindre end normalt
- Har svært ved at falde i søvn eller sover mere end sædvanligt
- Virker opkørt eller rastløs meget af tiden
- Føler sig værdiløs eller har overdreven skyldfølelse og ser sort på fremtiden
- Har fået usædvanligt svært ved at koncentrere sig sammenlignet med tidligere
Adfærdsmæssige vanskeligheder kan også vise sig på mange forskellige måder
Der er ofte tale om længerevarende problemadfærd, der måske opfattes som en del af barnets personlighed
- Har mange raserianfald
- Kommer tit op at skændes eller slås med andre
- Er ulydig, ignorerer regler eller nægter at følge beskeder
- Bliver ofte irettesat eller skældt ud både/enten hjemme og/eller i skolen
- Giver andre skylden for sine egne fejl eller dårlige opførsel
- Er meget nærtagende og bliver nemt vred og forurettet
Hvordan får mit barn tilbud om Mind my Mind?
Du kan henvende dig til Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) via Lettilgængeligt behandlingstilbud i PPR hvis du er bekymret for, om dit barn har tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder.
Hvis du som forælder ønsker, at dit barn skal vurderes for, om et Mind My Mind-forløb er relevant for jer, vil både du og dit barn (hvis barnet er 8 år eller ældre) blive bedt om at udfylde spørgeskemaer. Disse spørgeskemaer bruges som grundlag for visitationen. Børn under 8 år vil ikke blive bedt om at udfylde spørgeskemaer. Alle spørgsmål besvares elektronisk via mobiltelefon, PC eller tablet. PPR kan herefter invitere dig og dit barn til samtale med en psykolog, hvor I sammen vil drøfte dit barns trivsel, familieforhold og skolegang.
Hvis psykologen i PPR vurderer, at dit barn viser tegn på angst, depression og/eller adfærdsvanskeligheder, vil I blive tilbudt en visitationssamtale og finde ud af om Mind My Mind er et relevant tilbud. Det er vigtigt at under- strege, at Mind My Mind ikke altid er et relevant tilbud. Det vil afhænge af, hvilke problemer dit barn har og i hvilken grad. Nogle gange vil andre tilbud være mere relevante eller det kan være en god ide at se tiden an, for at se om dit barns trivsel forbedres.
Beslutter I sammen med psykologen, at Mind My Mind er relevant for dig og dit barn, vil I aftale et tidspunkt for den første træning inden for ca. 2 uger. Træning i Mind My Mind varer ca. 1 time pr. gang, og der tilbydes 13 træningsgange. Derefter tilbydes der to opfølgende træningsgange ca. 3 og 6 måneder efter, at I har afsluttet selve træningen. Som udgangspunkt foregår træningen ugentligt, så der er et kontinuerligt flow i forløbet. Efter afsluttet forløb, tilbydes der to opfølgende træningsgange ca. 3 og 6 måneder efter, at I har afsluttet selve træningen. Træningen ligger indenfor almindelig arbejdstid og foregår på Horsedammen 42C. Husk, at hvis dit barn har adfærdsvanskeligheder, vil det primært være begge barnets forældre, der modtager forældretræning, eventuelt suppleret med træning af dit barn.
Gode råd til dig som forælder og jer som familie, før i beslutter jer:
- Sørg for, at du, evt. den anden forælder og dit barn afsætter tid til at deltage i træningen og ikke mindst til at lave hjemme- arbejde mellem træningsgangene. Al erfaring tyder på, at de børn og forældre, der bruger tid på træning og hjemmearbejde, er dem, der får størst udbytte af træningen.
- Kan du ikke selv deltage i træningen, er det vigtigt at sikre, at dit barn kan træne. Mange børn får glæde og udbytte af
- træningen, selvom forældrene ikke nødvendigvis deltager eller deltager altid.
- For at få tid til træningen og hjemmearbejdet kan det være I i en kortere periode skal prioritere anderledes i hverdagen.
- Tal gerne med psykologen om dette. Psykologen kan ofte hjælpe med at løse disse udfordringer og planlægge træning og hjemmearbejde.
- Vær åben for, at ting tager tid, og der kan gå et stykke tid, før du og dit barn oplever en forbedring.
Kontakt PPR
Som forældre er I meget velkommen til at kontakte PPR for at høre mere om tilbuddet.
PPR kan kontaktes telefonisk på tlf. 43 28 28 30 Mandag-torsdag mellem kl. 09.00-14.00 og fredag mellem kl. 09.00-13.00.
Kontakt
Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR)
Horsedammen 42 gang C,
2605 Brøndby
Telefon: 43 28 28 30
E-mail: ppr@brondby.dk
Telefontider
Mandag til torsdag: 9.00 - 14.00
Fredag: 9.00 – 13.00
Bemærk, at telefontiderne kan variere i skolernes ferieperioder. Ved ændringer, vil en telefonsvarer oplyse den aktuelle telefontid.