Regnvand i haven
Klimaforandringerne har allerede sat deres præg på Danmark, hvor vi oplever mere regn og flere intense regnskyl. Når store mængder regnvand belaster kloakkerne, kan det medføre oversvømmelser af kældre og veje samt overløb af urenset vand til naturen.
For at undgå disse problemer kan du som grundejer tage initiativ til at opsamle og aflede regnvandet på din egen grund i stedet for at sende det i kloakken. Dette kan gøres med LAR-løsninger (Lokal Afledning af Regnvand), som inkluderer metoder som regnbede, faskiner og grønne tage.
Fordele ved at håndtere regnvand selv
Ved at opsamle regnvand på din grund kan du reducere risikoen for oversvømmelser, samtidig med at du kan udnytte regnvandet til at skabe et grønnere og mere varieret havemiljø. I visse tilfælde kan du endda opnå økonomiske fordele ved at afkoble dit regnvand fra kloaksystemet.
Før du etablerer en regnvandsløsning, er det dog vigtigt, at du sikrer dig, at din grund er egnet til formålet, samt at du overholder gældende regler i Brøndby Kommune:
- Din grund må ikke være forurenet.
- Du skal undersøge jordens evne til at nedsive vand.
- Du skal overholde bestemte afstandskrav til bygninger, naboer og skel.
Fordele ved regnvandsløsninger
Regnvandsløsninger på egen grund har flere fordele for både kloaknettet, naturen og drikkevandet:
- De reducerer belastningen på kloaksystemet under regnvejr og mindsker risikoen for oversvømmelser samt overløb af regn- og spildevand til søer, vandløb og havet.
- De bidrager til øget grundvandsdannelse, hvilket er en fordel i områder, hvor drikkevandet hentes fra undergrunden.
- De kan fremme biodiversiteten og skabe naturoplevelser i haven med vand som et naturligt element.
- De hjælper med at håndtere klimaforandringer, hvor både kraftigere regnvejr og længere tørkeperioder forekommer. Opsamlet regnvand kan bruges til vanding af planter og dermed spare på drikkevandet.
Vær opmærksom på
Regnvandsløsninger beskytter ikke nødvendigvis huset mod skader fra kraftige regnskyl. Det er vigtigt at følge de generelle anbefalinger såsom at rense tagrender og riste samt installere højvandslukke, hvis der er afløb i kælderen.
Sådan søger du om tilladelse til at nedsive regnvand
For at nedsive regnvand på din grund skal du ansøge om tilladelse hos Byg & Miljø:
Før du etablerer en faskine, et regnbed eller en grøft til nedsivning af regnvand, skal du sikre, at din grund er egnet. Nedsivningen må ikke forårsage fugtproblemer, skader eller gener for dig selv eller naboer. Derfor skal du overholde de afstandskrav, der gælder for nedsivningsanlæg (se ovenfor).
Når anlægget er etableret, skal du færdigmelde det til Brøndby Kommune.
Tilladelsen kan til enhver tid tilbagekaldes uden erstatning, hvis det er nødvendigt for at beskytte vandforsyningen eller miljøet.
Oplysninger til ansøgningen
Når du søger, skal du vedhæfte en tegning, der viser placeringen af nedsivningsanlægget, samt oplyse følgende:
- Størrelsen på det areal, der skal lede vand til nedsivningsanlægget
- Størrelsen på selve nedsivningsanlægget
- Tagmateriale (hvilket materiale taget er lavet af)
- Afstand til skel og bygninger (der skal være mindst 5 meter fra boligen og 2 meter fra skel og andre bygninger)
- Grundens størrelse samt det samlede bebyggede areal
Alternativt kan du sende oplysningerne via e-mail til miljo@brondby.dk
Nedsivningstest – hvor stor skal din faskine eller dit regnbed være?
Jordens evne til at nedsive regnvand er afgørende for størrelsen på din faskine eller dit regnbed. Derfor bør du teste nedsivningsevnen i det område, hvor du planlægger at etablere din LAR-løsning. Dette gøres med en simpel nedsivningstest - også kaldet en infiltrationstest.
Med dette værktøj fra LAR i Danmark kan du beregne din grunds nedsivningsevne:
Sådan udfører du testen
- Grav et hul på det sted og i den dybde, hvor faskinen eller regnbedet skal placeres.
- Mæt jorden i hullet med vand inden testen.
- Fyld hullet med vand og mål, hvor meget vandstanden synker på fx ti minutter.
- Synkehastigheden angiver jordens evne til at lede vandet væk.
I Excel-arket omregner til meter pr. sekund, hvilket kan bruges til at beregne den nødvendige størrelse af nedsivningsanlægget ved hjælp af Spildevandskomiteens regneark.
Når du åbner Excel-arket, skal du huske at klikke på Aktivér makroer i Excel.
Få penge for dit regnvand
Som borger i Brøndby Kommune har du mulighed for at få en del af tilslutningsbidraget til kloaknettet tilbagebetalt, hvis du håndterer mindst 40 % af regnvandet på din egen grund.
Det gælder for parcelhuse, etageboligejendomme og erhvervsejendomme.
Når du har etableret dit nedsivningsanlæg, kan du søge HOFOR om at få tilbagebetalt en del af dit tilslutningsbidrag.
Syv smarte løsninger til håndtering af regnvand i din have
Nedsivning er en metode til at lede regnvand ned i jorden, hvor det filtreres gennem jordlagene og bidrager til dannelsen af grundvand. For at dette kan lade sig gøre, skal jorden have en tilstrækkelig porøsitet, så vandet kan trænge igennem.
At lade regnvand nedsive er en miljøvenlig løsning, da det reducerer belastningen på kloaksystemet og understøtter grundvandsdannelsen, hvis jordbunden er egnet til formålet.
Et regnbed er et lavtliggende område i haven, hvor regnvand fra tage og hårde overflader kan opsamles og nedsive naturligt. Bedet kan beplantes med buske, stauder og prydplanter, der kan tåle skiftende fugtighedsforhold. Ud over at være en effektiv regnvandsløsning kan et regnbed også forskønne haven og tiltrække dyreliv.
Regnbede kan udformes som åbne, grønne lavninger eller mere dekorative bede med blomster og stauder. Det er vigtigt at placere regnbedet et lavt sted i haven, så vandet naturligt kan ledes derhen, eksempelvis via en rende eller et nedløbsrør.
For at sikre, at bedet forbliver effektivt, bør jorden forblive porøs, og uønskede vækster fjernes et par gange om året. Hvis der er stauder eller engblomster i bedet, kan du lade tørre frøstande stå vinteren over, da de både er dekorative og kan være til gavn for fugle og insekter.
I nogle tilfælde kan regnbedet kombineres med en faskine eller et lille bassin for at skabe en mere sammenhængende løsning, hvor både funktionalitet og æstetik er i fokus.
For at lede regnvand fra tagrender til nedsivningsområdet kan åbne vandrender være en praktisk og æstetisk løsning. De kan være enkle lavninger i græsset eller mere permanente render af sten eller beton.
Vandrender kan både bremse vandets hastighed og øge fordampningen, særligt hvis de forsynes med sten eller små forhindringer. Det er vigtigt at sikre, at der er et fast underlag de første meter fra huset for at beskytte mod fugtskader.
For at undgå tilstopning bør vandrenderne holdes fri for blade og sand. Fastlagte render kan kræve jævnlig rensning for at sikre uhindret vandafledning.
Regnvandsbeholdere er en nem måde at opsamle regnvand fra nedløbsrøret på, så vandet senere kan bruges til vanding af have og krukker. Regnvandsbeholdere kan kombineres med andre regnvandsløsninger, men alene er de ikke tilstrækkelige for at opnå tilbagebetaling af tilslutningsbidraget.
For at undgå overløb bør beholderen have en afledning til en anden regnvandsløsning. Beholdere fås i mange udformninger og kan integreres i haven, fx kan du skjule dem med slyngplanter eller buske.
Regnvand kan også bruges til toiletskyl og tøjvask, men dette kræver en særlig installation udført af en autoriseret VVS’er og er mest fordelagtigt ved renovering af bryggers eller badeværelse.
Permeable (gennemtrængelige) belægninger gør det muligt for regnvand at sive ned mellem stenene gennem fuger eller græs, hvilket reducerer mængden af vand, der ledes til kloakken. Mange boligejere har store belagte arealer i haven og indkørslen, hvilket kan øge belastningen på kloaksystemet. En løsning er at anvende en permeabel belægning eller bevare græsarealer, hvor det er muligt.
Etablering
For at sikre en effektiv nedsivning skal bærelaget være vandgennemtrængeligt. Det er muligt at anvende almindelige sten med større afstande, græsarmering med huller til plantevækst eller natursten og knækkede fliser med brede fuger, hvor græs eller anden vegetation kan gro.
Vedligeholdelse
Jævnlig fejning eller spuling er nødvendig for at fjerne jord og blade, der kan blokere for vandgennemtrængeligheden. Regelmæssig pleje sikrer, at belægningen fortsat fungerer optimalt og bidrager til en mere bæredygtig regnvandshåndtering.
Grønne tage kan tilbageholde en stor del af regnvandet og indgå som en del af en samlet regnvandsløsning. For at opnå tilbagebetaling skal de dog kombineres med andre løsninger, såsom overløb til en græslavning.
Ud over deres evne til at håndtere regnvand har grønne tage flere fordele. De isolerer bygningen ved at holde på varmen om vinteren og bidrager til nedkøling om sommeren gennem øget fordampning. De understøtter biodiversiteten ved at tiltrække insekter og fugle og har ofte en længere levetid end traditionelle tage, da de beskyttes mod nedbrydning fra UV-stråling.
Etablering
Grønne tage skal installeres af fagfolk for at undgå fugtskader. De består primært af sedumplanter, men ved ønske om græs eller større stauder kræves et tykkere vækstlag, hvilket øger tagets vægt.
Vedligeholdelse
Et almindeligt sedumtag kræver minimal vedligeholdelse, men det er vigtigt at holde tagrender fri for blade og grene for at sikre optimal afvanding.
En faskine er en underjordisk konstruktion, hvor regnvand opsamles og langsomt ledes tilbage i jorden. Den består typisk af plastkassetter, sten eller letklinker (leca), der skaber hulrum til opsamling af vand. Faskinen placeres under jorden, så den ikke er synlig, og den anvendes ofte til at aflede regnvand fra tage og befæstede områder som flisebelagte terrasser og indkørsler.
For at sikre en velfungerende faskine, er det vigtigt at etablere et sandfang mellem nedløbsrøret og faskinen, så blade, sand og snavs ikke sætter sig i konstruktionen. Sandfanget skal renses jævnligt for at opretholde en god nedsivningsevne.
Mere inspiration om regnvand i haven
Regnruten.dk - anvend regnvand lokalt i fx plantebede
Teknologisk Institut - sådan håndterer du regnvand på egen grund
Kontakt
Klima og Miljø
Teknik- og Miljøforvaltningen
Brøndby Rådhus
Park Allé 160
2605 Brøndby
Telefon: 43 28 24 35
E-mail: miljo@brondby.dk
Åbningstider
Mandag - onsdag: 09:00 - 13:00
Torsdag: 13:00 - 17:30
Fredag: 09:00 - 12:00
Telefontider
Mandag - onsdag: 09:00 - 14:30
Torsdag: 13:00 - 17:30
Fredag: 09:00 - 12:00